Gå till innehåll

Konsten i Aurora Kultur & Kongress

Carl Wilhelmsson - Kiruna

Carl Wilhelmsson - Kiruna, okänt årtal (Kiruna stadsbibliotek)

Visste du att Kiruna kommun äger en av landets finaste konstsamlingar med runt 2000 verk av bland annat Anders Zorn, John Bauer och Edvard Munch?

Samlingen har kommit till mycket tack vare gruvdisponenten Hjalmar Lundbohms breda kontaktät av konstnärer som kom till att besöka Kirunas omnejd, vilket blev grunden till den konstsamling som kommunen har idag.

Samlingen bärs fram av en kort men stark konsttradition och beskriver människor, natur och händelser i historien. Bredden i konstnärliga uttrycksformer och metoder är också en berättelse om konsten själv.

Sedan 1959 har Kiruna kommun tillsammans med Kiruna konstgille delat ut konstsipendiet 'Kirunastipendiet Länk till annan webbplats.' med syftet att göra Kiruna känt bland konstnärer men även för att stimulera konstintresset i kommunen. Det har gjort samlingen till en av de mest spännande konstsamlingarna i en svensk kommun. Här finns även en fin representation av konstnärer med anknytning till Kiruna.

Från den stora konstsamlingen har Kirunakonstnärerna Agneta Andersson, Victoria Andersson och Lena Ylipää gjort ett gediget arbete för att välja ut verk till oss här på Aurora. Större samtida verk har lyfts fram i de stora publika ytorna och i konferens och personalrum har mindre verk fått utrymme att skapa inspirerande miljöer. "Vi har strävat efter att låta konsten integreras med byggnaden men ändå behålla sin integritet. Konsten skall lyfta och lysa, som enskilda verk och i en sammanhållen hängning".

I den här PDF:en kan du läsa mer och få mer information om de olika verken (pdf) Pdf, 600 kB.

Erling Johansson - Sprattelgubbe, okänt årtal (Trapphuset mot restaurangen)

Erling Johansson - Sprattelgubbe, okänt årtal (Trapphuset mot restaurangen)

Michael Johansson - Bänken, 2010 (foajén Arrán)

Michael Johansson - Bänken, 2010 (foajén Arrán)

Katja Pettersson - SFUMATO

Katja Pettersson - SFUMATO (Vistas)