Gå till innehåll

Vävda rum

Pastelae - Berget

Pastelae - Berget, 2023

Ta dig ut på Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst - i Kiruna!

Javisst, knappt ett stenkast från vår huvudentré pågår just nu Vävda rum - Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst! Det är landets första nationella utställning i augmented reality (AR) som du besöker genom en app i din mobiltelefon. I appen bjuds du in till att uppleva nya interaktiva verk av tio samtidskonstnärer runt om i nya och gamla Kiruna - men också runt om i Sverige.

Utställningen visas av konst- och kulturföreningar i nästan hälften av Sveriges kommuner, varav Kiruna är en. Vår lokala värd är Kiruna konstgille och platserna för verkens placering har eleverna på Estetprogrammet Bild- och formgivning varit med och bestämt. Varav ett av verken, Berget av Pastelae Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., finns placerat precis utanför oss vid stadshustorget.

Pastelae - Berget, 2023 - renar

Pastelae - Berget, 2023

Berget av Pastelae, 2023

”En ren står stolt på klippans kant och blickar ut över sin hjord som rör sig runt ett centralt torg. Hornen är metalliska och stenar och hovar glimmar teknologiskt av rosa krom. Hjorden utgörs av de som besöker verket, alla får en ren som följer dem runt.

Gestaltningen av en ren som ledare av en hjord berör vår kollektiva längtan efter samhörighet och sammanhållning. Berget illustrerar på ett subtilt sätt hur vi som människor alltid strävar efter att förena oss, hitta gemensam grund att stå på och en känsla av sammanhang och tillhörighet. Det påminner oss om att vi är en del av något större, något ständigt rörligt och blir som en ögonblicksbild av det mänskliga samhället. Vi påminns om naturens kraft i norr, och hur viktigt det är att värna våra gemensamma resurser i den digitala tidsåldern.”

Källa: Vävda rums hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upptäck samtliga verk runt om i Kiruna

Blev du inspirerad och nyfiken på att upptäcka mer? Vad kul! En promenad bort mot handelskvarter Kiruna C hittar du även verket Sammanväva av SONG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ytterligare åtta verk finns utplacerade runt om i Kiruna. Ut och upptäck!

SONG - Sammanväva, 2023

SONG - Sammanväva, 2023

Om Vävda rum
Projektet Vävda rum är initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar som en del av förbundets 50-års jubileum. Det är utvecklat i samarbete med Untold Garden, utställningens curator är Ulrika Flink och finansieras av Postkodstiftelsen. Läs mer på Vävda rums hemsida Vävda rum (vavdarum.se) Länk till annan webbplats.

Ladda ner Vävda rum i App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner Vävda rum i Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningen pågår till 30 september.